Google+
YouTube
Flickr
Tekintse meg fótóimat a Flickr-en!
Pinterest
Blogger

Get Adobe Flash player

   
   
   
   
 
 • Rólunk
 •  
 • Öntözéstechnika
 •  
 • Kerti tavak, vízjáték
 •  
 • Medencék, wellness a    kertben
 •  
 • Kerti építmények,    bútorok
 •  
 • Burkolás, Térburkolás
 •  
 • Kertfenntartás,    kertgondozás
 •  
 • Gyepszervíz
 •  
 • Építőipari munkák
 •  
 • Építőipari munkák
 •  
 • Megújuló energiaforrások
 •  
 • Környezetmérnöki    szolgáltatások
 •  
 • Galéria, Referenciák
 •  
 • Érdekességek,    publikációk
 •  
 • Kapcsolat
 •    
    Vegye fel velünk a kapcsolatot!
  info@t-garden.hu
  06-70/202-87-17
   

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

     
   
   
   
   
   
  Aktuális AKCIÓK!!!

  Hamarosan friss akciók kerülnek ebbe a kis dobozba
   
     
   
     
   
     
   
   
    Weboldal Készítés
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Get Adobe Flash player

     
    Dézsi Titusz
    www.T-garden.hu
    e-mail: info@t-garden.hu
    tel.: 0670 / 202 8717
     
    Térjen haza minden nap a béke és nyugalom szigetére ahol pihenni tud, ahol feltöltődik!
     
    Kert- és Tájépítés a Környezettudatosság jegyében!
     
   
   


  Hasznos oldalak:

  Kertépítés-Wikipédia
  Kert-Wikipédia
  Kertepites.lap.hu
  Kert.lap.hu
   


   
   
  .:[www.T-Garden.hu]:....Kerti tavak....
  Kerti tavak építését vállaljuk kedvező áron!

  Kerti tavak, vízjáték

  A kerti tó tervezésének legfontosabb része a tómeder kialakítása.

  Kerti tavat szeretne? Forduljon hozzánk!
     A leendő kerti tó szinte minden egyéb része különösebb bonyodalom nélkül utólag is könnyen módosítható. A mederkialakítás sajnos nehezen, az esetek többségében igen költségesen módosítható. A későbbiekben előforduló vízminőségi problémák nagyrésze a tómeder nem megfelelő kialakítása miatt jelentkezik.
   

  Tisztán kell látni a kerti tó funkcióját.

   
      A tervezéskor adott általános válaszok szerint csak egy kis tavacskára gondoltunk, halak nélkül és a kutya se megy bele, nemhogy ember. A kerti tó elkészülte után pedig azt látjuk, hogy a tulajdonos gyermeke a kutya segítségével próbálja elfogni a menekülő halakat. Ilyenkor lukas a fólia, a gyerek elvágja lábát a köveken, a víz meg nagyon zöld és szerencsés esetben csak egy kicsit büdös.
   

  A mederkialakítás tervezésénél hasznosan, őszintének és előrelátónak kell lenni !

   
     Gondoljunk arra, hogyha valami használhatatlan és csak bosszúságot okoz, akkor az hiába volt olcsó! Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kerti tó legyen drága. Csak annyit, hogy mindenre annyit érdemes áldozni, amennyit a funkciója megkövetel. Ne feledjük! Akerti tó meder utólag nehezen változtatható meg.
   

  Ezek után nézzük a mederkialakítás általános szabályait: 

     A kerti tavak vízfelületének alsó mérethatára 10m2, a felső határ a rendelkezésre álló hely. A kisebb méretű kerti tóban természetes egyensúly nem tud kialakulni és a nyári melegben nem védhető a túlzott felmelegedéstől, marad a túlméretezett biológiai szűrő vagy az élettelen, látványelemekkel tűzdelt, vegyszerekkel kezelt víz. 
  kerti tó méret
     Minél nagyobb a vízmennyiség, annál jobb az öntisztulási képesség és kisebb a hőmérsékletingadozás. Ezek eredményeképp gyorsabban és tartósabban alakul ki az egyensúlyi állapot. A legnagyobb vízmélység érje el a 0,8 halak telepítése esetén az 1,2 métert. A mély és sekély részek arányát úgy kell megállapítani, hogy az átlagos mélység legalább 0,5m legyen. A formájára nézve különösebb kötöttség nincs, de hosszúkás forma esetén sem lehet a szélesség 2m -nél kevesebb. 
  A kerti úszómedencék vízmélysége 120-140cm. Egy fürdőtó esetén, ez 140-160cm mély medermélységgel érhető el. A fürdő rész alapterülete nem lehet több a tó vízfelületének 1/3-ánál.

   

  Figyelem !

     A kerti tó partjának kialakításakor ügyeljünk arra, hogy az esetleg vízbe eső gyermekek biztonságosan ki tudjanak jönni.

     A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet, 1. melléklet 21.pontja szerint az 50,0 m3 -nél nagyobb térfogatú 1,0 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, épített kerti tavak építése BEJELENTÉS KÖTELES.

   

  Kerti tó

   
  Szerkezeti kialakítás
   
 • Betonszerkezet
 •  
     Inkább a szökőkutak anyaga, rengeteg szakipari munkát igényel és ezért a legköltségesebb. Az élővilág szempontjából nem kedvező megoldás. Mellette szól, hogy a legtartósabb szerkezet és nincs semmiféle alaki kötöttség sem.
   
 • Előre gyártott műanyag
 •  
     Erősen méretkorlátozott. A szállítási problémák miatt e tavak 6-7m2 -nél nem nagyobbak. Az előre kialakított lépcsők kevesebb lehetőséget adnak az egyéni elképzeléseknek. Előnye az egyszerű telepítés.
   
 • Fóliabélés
 •  
     Nincs méret és formakötöttség. Egyszerű, olcsó telepítés, a legkedveltebb megoldás. A különböző épületszigetelő és újrahasznosított anyagból készülő fóliák tartalmazhatnak az élővilágra káros anyagokat is, ezért csak tófóliát használjunk.
   
   
     Alapanyagát tekintve a tófóliák két csoportra oszthatók. Mindkét tófólia csoport biológiailag problémamentes, nem tartalmaz halakra és növényekre káros anyagot.
   
 •    A PVC tófólia az olcsóbb kategóriába tartozik, de folyami kavicsos medrű tavak kialakítására megfelelő. Több vastagságban és minőségben kapható. Hegesztéssel vagy ragasztással a szükséges méret elkészíthető. A mederkialakításnál és tisztításnál több figyelmet követel, mert a fólia kevésbé nyúlik és hideg időben rideggé, sérülékennyé válik. A fólia leterítéséhez napsütéses, lehetőleg 15C feletti hőmérsékletű napot válasszunk, így a fólia kellően lágy, könnyen kezelhető lesz. Az élettartama 10-15 évre garantált, viszont pár év múlva az anyagminőség változása miatt a bővítés és javítás nehezen kivitelezhető.
     
 •    A gumi tófólia költségesebb, viszont a PVC-vel szemben csak előnyei vannak. Több vastagságban és minőségben kapható. Egy jó minőségű és kellő vastagságú fólia teljes mértékben lépés és gyökérálló, a mederkialakítás lehet sziklás is. A fóliával akár fagypont alatt is lehet dolgozni, az anyagminőség nem hőmérsékletfüggő. Élettartama 30 év és a teljes idő alatt vulkanizálással javítható, bővíthető.
   
     A fólia kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a mederkialakítás a későbbiekben a legnehezebben és legköltségesebben módosítható része a tónak. Míg egy szűrőrendszer, csobogó vagy világítás egy részleges vízcserénél telepíthető, a meder átalakítása vagy a fólia cseréje a tó teljes szétbontásával járhat.
   
  Szűrés
   
     Több féle vélemény létezik a mechanikai és biológiai szűrés szükségességéről. Az egyik szerint a szűrés felesleges, a megfelelő méretű kerti tóban a biológiai egyensúly önmagától is beáll. Ennek mond ellent a másik vélemény, mely szerint szűrés nélkül nincs szép kerti tó. Ez a két vélemény szöges ellentétben áll egymással, mégis mind a kettő igaz.
   

  A válasz a vízzel kapcsolatos elvárásokban rejlik.

   
  dísztó   Bár a kerti tavaknál igyekszünk természetes állapotokat kialakítani, azért marad egy-két különbség. A természetes tó átlátható mélysége 40-60cm között mozog. A halállománya - a haltermelő tavaktól eltekintve - széles választékot ölel át a növényevő és a ragadozó fajtákból egyaránt. A horgászokon kívül a halakat nem etetik, kisebb tavaknál a vízminőség megőrzésének érdekében a horgászokat is egyre több helyen korlátozzák.

     A kerti dísztavaknál a tiszta víz az általános elvárás. A dísztóban nincs ragadozóhal ami szabályozza szaporulatot, és a tulajdosok sem szívesen ritkítják az állományt, mert nem tudnak vele mit kezdeni. Ezért túlszaporodik. Aki elmegy a tó mellet az némi ennivalóval kedveskedik a szelidebb esetleg kézből etethető halacskáknak. szűrőszivacs

     A különbségeket figyelembe véve megállapítható, hogy a halmentes, kellő méretű kerti tó - a természetes víz tisztaságát elfogadva - szűrő nélkül is működhet. Amennyiben halastóról van szó, nagyon nehéz betartani a kötött szabályokat, amelyek mellett a tó szűrő nélkül is üzemelhet. Ezekben az esetekben, a gyakorlat azt mutatja, hogy legkésőbb a harmadik évben szűrő kerül a tóba. Az első év a kivárás éve, a második az állandó vegyszeres kezelésé. Addigra kiderül, hogy vegyszerekkel egy átmenetileg kialakult kedvezőtlen állapot helyreállítása felgyorsítható, de az állandó alkalmazásuk nem hozza az elvárt eredményt és igen költséges is. Amire eljutunk a szűrőrendszer telepítéséig, a rendszer árát már sikerült elkölteni vegyszerekre és két év bosszúsága sem múlik el nyomtalanul.
   

  A szűrés szükségességét minden esetben a leendő kerti tó tulajdonosának az igényei döntik el.

   
     A legegyszerűbb megoldás is segíthet, el lehet menni egy természetes tóhoz és megnézni. Ha a tulajdonos tudja, hogy mit vár el a tavától, nem lesz nehéz a döntés. Amennyiben még nem tudja az sem okoz gondot, egy szűrőrendszer utólag is bármikor telepíthető.
   

  Ezek után nézzük meg a szűrőket kialakításuk alapján.

   
     Legegyszerűbb módszer a szivattyúban elhelyezett szűrőbetét. Általában az előre gyártott műanyag és kisebb fóliás tavak esetében alkalmazzák. Hátránya, hogy a szűrő csak szivattyú kiemelése és szétszedése után tisztítható, ezért a sűrű tisztítást igénylő halastavaknál nem javasolt.
  nyomásszűrő
     A következő lépés a tóban, vagy a felszínen elhelyezett szűrőtartály. Ebben többrétegű szűrőközegen nyomják át a tó vizét, így alkalmazásukkal tökéletes mechanikai tisztítást érhető el. Az újabb tipusok már szétszerelés nélkül, ellenáramú öblítéssel tisztíthatók. A gyártók adatai alapján UV-C előszűrővel kiegészítve egységenként max.10-15m3 űrtartalmú növényekkel betelepített tó, vagy feleakkora halastó tisztántartására alkalmas. Hátránya, hogy a szűrőközeg részleges eltömődésével is jelentősen csökken a szállított víz mennyisége és így a szűrés hatásfoka is. Ezért halastavakhoz nem javasoljuk.
   
   

  « Nyomásszűrők adatai »

   
     A leghatékonyabb szűrőrendszer a szabad be- és kifolyású, UV-C előszűrővel kiegészített biológiai szűrő. A többkamrás kialakítás lehetőséget ad a többlépcsős mechanikai tisztításra. A biológiai szűrés baktériumkultúrák átfolyó szűrőalkalmazásával felgyorsítja a természetes regenerálódási folyamatokat. A szűrő eltömődésétől függetlenül az átfolyó víz mennyisége állandó.
     Egyetlen hátránya, hogy csak vízszint felett helyezhető el és biztosítani kell a szabad kifolyást. Ilyenkor a szűrőtartály és egyéb kiegészítők általában egy sziklákkal és növényekkel fedett dombocska mögé kerülnek.
   

  « Átfolyó szűrők adatai »

   

  A szűrőrendszerek másik fontos alkatrésze a szivattyú.

     Szűrőszivattyúk speciális kialakításuknak köszönhetően alacsony üzemeltetési költségekkel üzembiztos, folyamatos működésre képesek. A gyártók a tószivattyúkra 3-5 év garanciát vállalnak. szivattyú
     Sok vád éri a tószivattyúkat az áruk miatt. E ténnyel nem lehet vitába szállni, a vásárláskor egy kisebb tószivattyú 30-40.000,- Ft-os ára tényleg többszöröse egy búvárszivattyú 8-10.000,-Ft-os költségének. Nézzük azonban az üzemeltetés költségeit. Egy korszerű 8 m3/h vízszállítású tószivattyú teljesítményfelvétele 65W, a vele egyenlő vízhozamú búvárszivattyúé 350W. A szűrő szivattyúja évi 200 napon át 24 órán keresztül üzemel. Ez a tószivattyú esetében évi 312kWh fogyasztást jelent, a búvárszivattyú 1680kWh fogyasztásával szemben. 30 Ft/kWh áron számolva a különbség évi 41.040,- Ft a tószivattyú javára. A tószivattyú beszerzési többletköltsége tehát igen gyorsan megtérül.
   
   

  « Szűrőtápláló szivattyúk adatai »

   

  Oxigén

     Fontos a tó vizének oxigénnel történő dúsítása is. Ennek a látványosabb módja csobogók, patakok, buzgárok kialakítása, de nagyobb tavaknál a levegőfúvókák és pumpák nagyobb hatékonysága is szükséges.
  levegőfúvó  csobogó

  Növények

     A növények ideális mennyisége első telepítésnél fiatal növényekkel is elérhető, de a későbbiekben nem győzik ritkítani, ezért nem javasolt. A legjobb megoldás a visszafogott telepítés és a türelem.
     A vízalatti növények a legjobb oxigéntermelők, de a telepítéskor figyelni kell a mennyiségre, mert a növekedési ütemük igen gyors. A tavirózsák mélyvizi növények, árnyékoló hatásuk akkor megfelelő, ha a levelek kifejlett állapotban a vízfelszín 40-50%-át takarják. Különféle mocsári és sekélyvizi növénnyek megfelelő összeállításával megteremthető az harmónia a tó és a kert többi része között.
     Új kerti tóban a növényeket lehetőleg ültetőkosárban vagy zsákban helyezzük el, így elkerülhető a túlzott elszaporodás és kevesebb felesleges tápanyag kerül a vízbe. A növények elhelyezésénél legyünk tekintettel azok igényeire is. A tó oldalának teraszos kiképzése lehetőséget nyújt, hogy a növényeket a számukra kedvező vízmélységbe helyezzük.
  vizinövény  vizinövény  vizinövény  vizinövény
  Ne feledjük, a biológiai egyensúly kialakulása hetekig is eltarthat.
   
   

  « Vizinövények »

   

  Halak

     A halak mennyiségét a kerti tó legalább 1méter mély részének alapterülete határozza meg. Az így meghatározott területre négyzetméterenként 60-80cm összhosszúságú hal telepíthető. Halakat telepíteni csak a tó egyensúlyának kialakulása után, lehetőleg a második évben javasolt, szűrő - levegőztető berendezés egyidejű létesítésével.
  koi  aranyhal
   

  Teknősök

     A víz minőségével kapcsolat meglehetősen igénytelenek, viszont legalább 30cm magas, a tó felől függőleges falú kerítés szükséges a mozgásterük szabályozására. A kerítés ne közvetlenül a tó partjára kerüljön, legyen egy kis száraz hely, ahová kijöhetnek napozni. Segítenek a kerti tó növény és halállományának szabályozásában, bár ezt néha túlzásba is viszik. Néhány ékszerteknős faj kifejlett példánya teleltethető a szabadban is, erről azonban a vásárlásnál tájékozódni kell. A legbiztosabb, ha télire egy fagymentes helyen kialakított terrárium áll a rendelkezésre.
  teknős  teknős
   
  Esztétikai elemek

  Már a tervezésnél végig lehet gondolni, milyen elemekkel tehetjük hangulatosabbá leendő tavunkat.

    

  Patak, csobogó

   
     Amennyiben szűrő tisztítja a vizet, igen csekély többletköltséggel kialakítható egy sziklaforrásból a kerti tóba csordogáló patak. Szépségén és hangulatán felül a víz oxigénnel történő dúsításában is jelentős szerepet játszik. Amennyiben patakmeder kialakítására nincs lehetőség, egy közvetlen a tó partján álló sziklaforrás, csobogó is megvalósítható.
   

  Világítás

   
     Sötétedés után a kerti tó különleges lehetőségeket biztosít a megvilágításra. A kialakított csobogók, buzgárok és a tó környezetében lévő hangsúlyos növények megvilágításával látványosabbá tehetjük környezetünket. A víz alá kerülő lámpák kiválasztásánál figyelembe kell venni a speciális követelményeket és elhelyezésüknél arra kell törekedni, hogy csak a fénysugarat lássuk, ne a lámpát. A tó kivilágítása mértékletességet követel, ne ússzon fényárban az egész kert.
   

  Fából készült elemek

   
     A kerti tó környezetébe leginkább illő anyag. Hangulatosabbá tesz a tavat, megkönnyíti a a kert többifarönk, híd részéhez való illeszkedést. Ez lehet egy pad vagy kiülő a tó parján, egy híd, kisebb stég a víz felett, esetleg egy kiszáradt farönk a parton, vagy félig a vízben. Ez utóbbinak a tóba telepített ékszerteknősök is örülnek.
   

  Buzgárok, fúvókák

   
     Elhelyezhető a tóban buzgár, esetleg kisebb szökőkút jellegű vízképet adó fúvóka is. A fúvókák széles választéka buzgár fúvókaáll rendelkezésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez egy kerti tó és nem egy köztéren álló szökőkút. Az ilyen típusú látványelemek alkalmazásánál legyünk körültekintőek, mert könnyen túlzásba eshetünk és akkor a tó természetes hatása eltűnik.
   

  Automatikák

   
     Szorosan nem tartoznak az esztétikai elemek közé, de segítenek a működtetésükben. Automatikák és automatikatávirányítók alkalmazásával a tó működtetése könnyen testre szabható, a megbízható üzemelés biztosítása mellett. A párolgási veszteség pótlására a tó környezetében vízvételi helyet kell kialakítani. A vízpótlás automatikusan is megoldható, ebben az esetben feltétlenül gondoskodni kell túlfolyó kialakításáról. Mivel az elektromos szerelvények egy része a víz alá kerül, így a fokozott érintésvédelmi szabályokat mindenképp be kell tartani.
   
   
  Tóépítés
   

     A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet, 1. melléklet 21.pontja szerint az 50,0 m3 -nél nagyobb térfogatú 1,0 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, épített kerti tó építése bejelentés köteles.

   
     Amennyiben a leendő kerti tó minden tulajdonsága ismerté vált, megkezdődhet a kivitelezés. A tóépítés időszaka elsősorban kora tavasztól október közepéig tart, de amennyiben lehetőség van rá, érdemes a meder földmunkáit már előző ősszel elvégezni. A téli csapadék és a fagyok segítenek a megmozgatott talaj tömörödésében és nem érheti kellemetlen meglepetés egy kiadós eső után.
     A mesterséges tavak jellemző anyaga az előre gyártott műanyag vagy a fóliabélés. A tóépítés egyes lépései eltérőek a választott szerkezet függvényében, ezért a kétféle szerkezeti kialakítást külön tárgyaljuk.
   

  Fóliás tó

  • Jelöljük ki a kerti tó körvonalát. Határozzuk meg a különböző mélységű zónák területét, majd ássuk ki a medret. Alakítsuk ki a különböző teraszokat a növények későbbi elhelyezésére.
  • A kialakított mederből távolítsunk el minden gyökeret és követ, majd terítsünk el 2-5 cm homokot és az egész medret béleljük ki geotextíliával.
  • Határozzuk meg a tófólia méretét úgy, hogy minkét irányban a tó méretéhez adjuk hozzá kétszer a mélységet és kétszer fél métert a szélének. 
   Így egy 5x8 méteres 1m mély kerti tó fóliaszükséglete: 
   a szélessége: 5+2x1+2x0,5=8m, hossza: 8+2x1+2x0,5=11m lesz.
  • Helyezzük bele a fóliát. A fólia redőit igazítsuk el, majd borítsuk be az alját kaviccsal és alakítsuk ki a mederképet.
  • Helyezzük el a gépészeti és látványelemeket.
  • Elkezdődhet a vízfeltöltés és ahol szükséges folyamatosan igazgassuk a fóliát, a kialakított redőket a víz nyomása szorosan a meder falához fogja szorítani. Feltöltéskor a tófólia széleit hagyjuk szabadon és a feltöltést követően ne vágjuk le, mert még igazodhat.
  • Pár nap múlva elhelyezhetők a növények és a felesleges fóliát eltávolítva a partvonalat is elkészíthetjük.
   

  Első feltöltés

   
     Az esővíz ásványi anyagokban szegény, viszont a levegőtől szennyezett. A kútvíz oxigénben szegény és nem tudható milyen káros ásványi anyagokat tartalmaz. Az első feltöltést végezzük hálózati vízzel, de a növények telepítése előtt várjuk meg, amíg a klór kiválik.

   


   

   


  www.T-Garden.hu  e-mail: info@t-garden.hu  Copright © 2011-2013 T-Garden Minden jog fenntartva.Az oldalt készítette: www.WebGold.hu
  RólunkÖntözéstechnikaKerti tavak,Fürdőtavak,vízjátékMedencék, Wellnes a kertbenKerti építmények, Kerti BútorokBurkolás, Térburkolás
        Kertfenntartás, KertgondozásGyepszervízÉpítőipari munkákMegújuló energiaforrásokKörnyezetmérnöki Szolgáltatások
        Galéria, ReferenciákÉrdekességek, PublikációkKapcsolatVendégkönyv

     
        
  11:49